Mi az a TEÁOR szám?

Mi az a TEÁOR szám?

A TEÁOR számról az alábbiakat érdemes tudni

A TEÁOR (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) a gazdasági tevékenységek egységes osztályozására szolgáló kódrendszer. Magyarországon a TEÁOR számokkal kapcsolatos minden feladat elvégzését (közzététel, nyilvántartás, frissítés) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felel.

A cégjegyzéknek minden esetben tartalmaznia kell a cég TEÁOR kódrendszer szerinti főtevékenységét és további tevékenységi köreit, amelyről a cég bejegyzésekor a cégbíróság értesíti a Nemzeti Adó-, és Vámhivatalt (NAV).

Minden vállalkozásnak csak egy főtevékenysége lehet, a vállalkozás által végzett további tevékenységek csak másodlagos vagy kiegészítő tevékenységek lehetnek. Főtevékenység az, amelyik a legnagyobb hozzáadott értéket szolgáltatja a cég tevékenységéhez, ami nem feltétlenül kell, hogy elérje a teljes bevétel 50%-át.

Az egyéni vállalkozói tevékenységek TEÁOR kódjai annyiban különböznek a társas vállalkozásokétól, hogy itt az első négy szám megegyezik a TEÁOR kóddal és csak az utolsó két számjegy tér el attól.

A tevékenységi kör felvétele ingyenes, de amennyiben a főtevékenységet szeretnénk megváltoztatni, azt ügyvéd közreműködésével a cégbíróságnál kell bejelenteni, és a Cégközlönyben történő változásbejelentésnek közzétételi díj vonzata is van.

Hogyan épül fel a TEÁOR szám?

A TEÁOR kód egy betűjelből és egy négyjegyű számból álló kódszám, amelyek felépítése a következőképpen néz ki:

1. szint: 21 nemzetgazdasági ág A-tól U-ig

2. szint: 88 ágazat, ez egy két számjegyű kód: 01-től 99-ig

3. szint: 272 alágazat: három-számjegyű kód: 011-től 990-ig

4. szint: 615 szakágazat, négy-számjegyű kód: 0111-től 9900-ig.

A főtevékenység meghatározása a „felülről lefelé” (top-down) módszer elve szerint történik, vagyis először a legnagyobb hozzáadott értékű nemzetgazdasági ág, ezután az ágazat, az alágazat és a szakágazat kerül pontosításra.

Gyakorlati példa: Alba Otthon Kft. – Műszaki tanácsadás

Cégünk főtevékenysége a műszaki szakértői tanácsadás, melynek TEÁOR kódja:  M 7112: mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás.

Az első betűjel a nemzetgazdasági ágazatot jelöli (M): Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység.

Az ágazat: 71: Mérnöki és építészmérnöki tevékenység; műszaki vizsgálat, elemzés.

Alágazat: 711: Mérnöki és építészmérnöki tevékenység; műszaki tanácsadás.

Szakágazat 7112: Mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás.

Cégünk melléktevékenységei: (néhány példa)

TEÁOR: F 4110 Épületépítési projekt szervezése (épület állapotfelmérés vásárlás előtt, ház állapotfelmérés, ingatlan műszaki állapotfelmérés)
TEÁOR: M 711105: Építészeti tervek műszaki rajzolása
TEÁOR: M 711107: Építésügyi műszaki szakértő (építészmérnök).

Kérjen ajánlatot!

Sikerült felkeltenünk érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink rövid időn belül válaszolnak!

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngészőben. További információk itt találhatók: Adatkezelési tájékoztató

Bővebben Elfogadom