Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

Néhány gyakran felmerülő kérdés és válasz, amelyekkel igyekszünk segíteni az egyes fogalmak tisztázásban, a fontos tudnivalókról való informálásban.


Mi az a teljesítménynyilatkozat?

A teljesítménynyilatkozata 305/2011/EU rendelet értelmében a harmonizált szabvánnyal lefedett építési termék gyártója által az építési termék teljesítményének a termékre vonatkozó műszaki előírásnak megfelelő, kötelező jelleggel kiállított hiteles igazolása. A harmonizált szabvánnyal nem lefedett termék esetében egy előzetesen elkészített ún. műszaki értékelést alapján kell teljesítménynyilatkozatot kiállítani.

Bontott építési terméket is be lehet építeni az épületbe?

Abban az esetben igen, ha az építményekre vonatkozó - a harmonizált műszaki előírások (EU-s szabályok) általmeghatározott alapvetőkövetelmények teljesülnek a beépített termék teljesítménye által akár közvetlen, akár közvetett módon.

Hogyan működik a napelem?

A napelem (Photovoltaics/PV) olyan speciális eszköz, ami a fény sugárzási energiáját közvetlenül alakítja át egyenáramú elektromos energiává, ami úgy történik, hogy a megfelelő energiájú fotonok szabad töltéshordozókat generálnak a félvezetőatomjaival való kölcsönhatásuk révén. A napelem ezeket a töltéshordozókat összegyűjti elektromos áramként, miközben elektromos feszültség is keletkezik.

Mi az a szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszer az elektromos hálózati kapcsolat nélküli helyek elektromos energiájának és ezáltal az elektromos berendezések működtetésének biztosítását szolgálja. (pl.sziget, erdészház, távoli mérőállomás).

Mi az a hőátbocsátási tényező?

A hőátbocsátási tényező egy épület lehűlő falszerkezetének egységnyi felületén (tető/oldalfal/alapzat/födém) a meleg oldaláról a hideg felé irányuló hő sebessége, ami megmutatja a falszerkezet adott hőmérséklet-különségéből adódó, Wattban mérhető energiaveszteségét.

Mi az a szerkezeti fa?

Az Uniós építőipari szabványoknak megfelelő, építési célra használható - négyszög keresztmetszetű vizuális vagy gépi osztályozással meghatározott - építési terméknek minősülő – faanyag, melyet hajlítószilárdsága, rostirányú rugalmassági modulusa és sűrűsége alapján különböző szilárdsági osztályokba sorolnak.

Miért fontos az épület állapotfelmérés vásárlás előtt?

Mivel a ház állapotfelmérése során felderíthetőek az adott esetben akár súlyos értékcsökkenést eredményező -rejtett hibák (pl. rögzítéstechnikai problémák, elektromosság),amelyek ismerete és időben való kiküszöbölése a szakszerűen felmért ráfordítás mértékének pontos becslésével együtt - komoly energia-, és költségmegtakarítást eredményezhet Önnek.

Mit foglal magában a műszaki tanácsadás?

A műszaki tanácsadás az ingatlan műszaki állapotfelmérését, a háttérszabályozások és a helyi építkezési szabályok áttekintését, illetve mindezek alapján a szükséges szerkezeti és energetikai szempontú műszaki beavatkozások és a lehetséges műszaki korszerűsítések és azok helyes sorrendjének szakértő költségbecsléssel történő pontos meghatározását foglalja magában.

Miért érdemes műszakiszakértői véleményt kérni?

Az építésügyi műszaki szakértő jogszabályi előírás alapján feltárja az építési tevékenységgel kapcsolatos hibákat, hiányosságokat és azok okait, ami többek között lehetővé teszi azépítésügyi bírságok elkerülését is. A műszaki szakértői vélemény részletessége az adott feladattól függ, és olyan speciális szakterületekre is kiterjedhet például, mint a zajvédelem, a tűzvédelem, a korrózióvédelem vagy az érintésvédelem.

Az építészeti tervezési szolgáltatás magában foglalja az építésügyi egyeztetéseket is?

Igen,megbízható szakembereink korrekt áron, rövid határidővel a hatósági szabályoknak megfelelő engedélyezési és kivitelezési tervdokumentáció elkészítését és annak szakhatósági egyeztetését is vállalják.

Kérjen ajánlatot!

Sikerült felkeltenünk érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink rövid időn belül válaszolnak!

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngészőben. További információk itt találhatók: Adatkezelési tájékoztató

Bővebben Elfogadom