Mikor kötelező a műszaki ellenőr alkalmazása?

Több esetben is jogszabály kötelezi az építtetőt műszaki ellenőr megbízására. Ilyen alkalom például, ha az építés több fővállalkozó kivitelező segítségével valósul meg. Hasonlóképpen kötelező a műszaki ellenőr alkalmazása, ha a beruházás a közbeszerzési törvény hatálya alá esik vagy nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontossággal bír. Szintén szükséges az ellenőr jelenléte, ha a kivitelezés műemlékvédelem alatt álló ingatlant érint. Az építtetői fedezetkezelő működése is kötelezővé teszi az ellenőri vizsgálatot.

Ki a műszaki ellenőr?

Az ellenőr nem keverendő össze a felelős műszaki vezetővel: bár mindketten a kivitelező munkáját ellenőrzik, előbbi a megbízó képviselője az építési munkálatok során, utóbbi pedig a kivitelező embere. Ha építkezni készül, már a tervezés idején érdemes felkeresni egy megbízható ellenőrt, aki az átadás-átvételig képviseli az Ön érdekeit és ellenőrzi a munkafolyamatokat, hogy minden a tervezettek szerint haladjon mind műszaki és gazdasági szempontból, mind pedig az Ön igényei szerint.

Az építkezés rengeteg stresszel jár, és gyakran kell számolni előre nem látható plusz munkálatokkal, kiadásokkal. A műszaki ellenőr azért van, hogy segítsen Önnek kiküszöbölni vagy legalább minimálisra csökkenteni ezeket az esetleges további ráfordításokat.

Miben lehet segítségére a megfelelő szakember?

  • Segít Önnek átlátni a bonyolult építkezési szabványokat, vonatkozó műszaki előírásokat;
  • Felülvizsgálja az épülő ingatlan dokumentációit, beleértve a szerződéseket is, és amennyiben szükséges, érvényesíti az Ön érdekeit a kivitelezővel szemben;
  • Idő- és költséghatékony megoldásokat keres, hogy az ingatlan a tervezett időre, az Ön előre kalkulált kiadásait nem meghaladva, kifogástalan minőségben kerülhessen átadásra.

Mikor érdemes műszaki ellenőrt megbízni?

A fenti követelmények hiányában is előnyére válhat a műszaki ellenőr, ha például családi házat vagy nyaralót építtet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy már csak akkor fordulnak ellenőrhöz, ha problémájuk akad a kivitelezővel. Mint sok más esetben, az építkezéskor is érdemes megelőzni a bajt. Jobban jár, ha már az első kapavágás előtt felkeres egy szakembert, aki ellenőrzi a terveket és a dokumentációkat. A munkálatok megkezdése után a műszaki ellenőr jelenléte garantálja, hogy minden a megbeszéltek és a szerződésben foglaltak alapján menjen végbe. Így nem kell attól tartania, hogy előre nem tervezett költségek merülnek fel, esetleg csúszik, nem az ütemterv szerint halad a kivitelezés. Nem érdemes késlekedni, rengeteg gondtól kímélheti meg magát, ha már a tervezés fázisában felveszi a kapcsolatot egy műszaki ellenőrrel.

A műszaki ellenőr főbb feladatai a következők:

  • A vonatkozó hatósági előírások pontos betartatása;
  • A kivitelezési munkálatok ellenőrzése a dokumentációk és tervek szerint;
  • Az építési napló felülvizsgálata, ellenjegyzése;
  • Részvétel az ingatlan átadás-átvétele során.

Weboldalunkon többet is megtudhat a műszaki ellenőr feladatairól.