Mit nyer egy műszaki ellenőr megbízásával?

Talán helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy mi az, aminek elvesztésétől megóvhatja magát, ha ellenőrt alkalmaz az építtetéskor. Ideális esetben a kivitelező tartja magát a megbeszéltekhez, a szerződés tartalmához, és minden a tervek szerint halad egészen a beruházás átadásáig. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a kivitelező olyan költségeket számol fel, amelyek nem szerepeltek a megállapodásban, esetleg nem tartja az ütemtervet, figyelmetlenségből vagy a szakképzettség hiányából fakadóan nem megfelelő munkát végez. Ez a későbbiek során ellentétekhez, akár jogi lépésekhez is vezethet, ami komoly kiadásokat jelenthet, és akár éveken át tartó pereskedésbe torkollhat. Ez mind kiküszöbölhető azzal, ha műszaki ellenőrt fogad, aki a kivitelezés alatt a problémás munkafolyamatokat akár le is állíthatja, hogy elkerülje a későbbi gondokat. Nem beszélve arról, hogy az építési napló folyamatos vezetése pontot tehet a vitás kérdések végére.

Milyen előnyökkel jár egy műszaki ellenőr alkalmazása?

Menjen biztosra: vegye igénybe műszaki ellenőr segítségét már az építkezés tervezési szakaszában is!

Vannak speciális esetek, melyek szigorúan megkövetelik a műszaki ellenőr megbízását, ezekről itt tájékozódhat. Azonban ha nem kötelező, akkor is mindenképpen ajánlott felkeresni egy profi szakembert, aki szakszerű tanácsokkal látja el Önt a tervezéstől egészen az átadás-átvétel lebonyolításáig, ellenőrzi a kivitelező által végzett munkafolyamatokat, és azon dolgozik, hogy Ön minél kevesebb kiadással, minél gyorsabban, a megfelelő körülmények között vehesse birtokba ingatlanát.

Legjobb, ha már a tervezési fázisban megkeres egy megbízható szakembert, aki felülvizsgálja a készülő ingatlan terveit, és azok alakításában is tevékeny szerepet vállal, hogy a kivitelezési munkálatok és anyagi vonzatuk is az Ön számára előnyösen alakuljanak.

Az ellenőr a megfelelő kivitelező megtalálásában is segítségére lehet: elemzi és kiértékeli az ajánlatokat, hogy biztosan a legjobbat választhassa ki. A szerződés előkészítésénél, ill. megkötésénél is nagy hasznát veheti egy tapasztalt, képzett szakembernek, aki birtokában van a szükséges műszaki, jogi és gazdasági ismereteknek.

Az építkezés ideje alatt az ellenőr felügyeli a teljes munkafolyamatot, gondosan ügyel a pénzügyi ütemezésekre, a határidők és a vonatkozó szabványok betartására, és ha bármilyen eltérést vagy hibát észlel, azonnal jelzi a megbízójának. A műszaki ellenőr jelen van az átadás-átvétel során is, és ha minden feltétel gördülékenyen, a tervek szerint teljesül, megbízatása ezzel le is zárul. A későbbiekben is szükség lehet azonban a szakember közbenjárására (pl. ha a garanciák érvényesítése kerül napirendre).

Megtudhatja, pontosan milyen feladatok ellátásával segíti Önt a megbízott műszaki ellenőr.